понеділок, 12 грудня 2016 р.

Навчаючи, вчимося інформатики


       9 грудня Зіньківский НВК гостинно приймав учасників семінару-практикуму вчителів інформатики Віньковецького району. 
Засідання семінару вчителів інформатики на тему «Навчально-методичне забезпечення викладання предмету у 8 класі відповідно до нової програми» було проведено у формі майстер-класу, у якому взяло участь  17 педагогічних працівників. Саме таку форму проведення семінару для своїх колег запропонувала методист РМК, учитель інформатики Віньковецького НВК Слободян Ольга Миколаївна. Майстер-клас – сучасна форма проведення навчального тренінгу-семінару для відпрацювання практичних навичок за різними методиками і технологіями з метою підвищення професійного рівня і обміну передовим досвідом. Потреба у проведенні даного семінару виникла у зв’язку з тим, що відповідно до нової навчальної програми з інформатики у 8 класі учні починають вивчати основи подійно- та об’єктно-орієнтованого програмування (слід зазначити, що учні 11 класу за старою програмою також вивчають цю тему).
Ольга Миколаївна, як керівник майстер-класу, виступила у ролі вмілого консультанта і радника, ознайомила з основами подійно- та об'єктно-орієнтованого програмування зокрема з середовищем програмування Lazarus, професійно організувала навчальну роботу, завдяки чому учасники семінару  справилися із заздалегідь розробленими керівником практичними завданнями, які будуть використовуватися в процесі навчання учнів. Керівник майстер-класу не прагнула просто передати знання, вона намагалася задіяти учасників у процес, зробити їх активними, розбудити в них те, що приховано навіть для них самих, зрозуміти і усунути те, що їм заважає у саморозвитку. Всі завдання керівника і її дії були спрямовані на те, щоб підключити уяву учасників, створити таку атмосферу, щоб вони проявили себе як творці.
Вчитель інформатики Зіньківського НВК  Багрійчук Л.П., ознайомила з теоретичними основами об'єктно-орієнтованого середовища програмування Visual Basic, а Грабець Л.Г. провела майстер-клас з об’єктивно-орієнтованого програмування в середовищі Visual Basic. Керівник майстер-класу зуміла створити атмосферу відкритості, доброзичливості, співтворчості у спілкуванні. Учителі інформатики залишилися задоволеними від результатів своєї діяльності, а це ще раз доводить, що учителю необхідно постійно вчитись, вчитись один в одного, і кращим поштовхом для цього має стати взаємообмін професійним досвідом.
З основами програмування в середовищі Lazarus ознайомив Гвоздовський І.М., вчитель інформатики Подолянського НВК .
 Своїм досвідом щодо розв’язування задач на уроках інформатики з програмування в середовищі Visual Basic поділився Лисий С.М., вчитель інформатики Охрімовецького НВК.
Вчителі інформатики Касьянов В.В., Ткач В.П., Атаманюк Л.О., Яковишина А.В., Яворська М.А., поділились методичними знахідками забезпечення викладання теми «Основи алгоритмізації та програмування» за електронними версіями журналу «Інформатика в школі» видавництва «Основа» за 2016 рік.
Особлива подяка Слободян Ользі Миколаївні, методисту Віньковецького РМК  за підготовку та проведення семінару-тренінгу. Найщиріші слова вдячності адміністрації та вчителям інформатики Зіньківського НВК  Грабець Л.Г. та Багрійчук Л.П.. за створення належних умов для проведення семінару.
Очікуємо наступного семінару-практикуму.

1 коментар:

  1. Я щиро вдячна Слободян Ользі Миколаївні за цей семінар, тому що я взяла для себе багато цікавого та корисного. Також спасибі і колегам Грабовець Л.Г.та Багрійчук Л.П за цікаві майстер - класи та створення належних умов для проведення семінару.

    ВідповістиВидалити